HUISSTENEN
Huisstenen
Centraal in LetterKlankStad staat het unieke `leesplankje` met de 52 Huisstenen van de 52 letters en klanken uit LetterKlankStad. Deze staan ook afgebeeld op de klasse poster die bij de methode hoort. Met kleur, vorm en ordening ontstaat inzicht in de structuur en ordening van de letters en klanken van de Nederlandse taal.
De Huisstenen kunnen op de bijbehorende grondplaat worden gerubriceerd per categorie. Tevens kunnen de kinderen woorden maken. De vorm, kleur en ordening van de Huisstenen geven de structuur en functie aan van de betreffende letters en klanken en komen terug in de werkboeken. Dit geeft, zeker in het begin van het leesproces, houvast bij het decoderen.
Leesboeken
Leesboek
Voor de leerlingen zijn er twee leesboeken. Leesboek 1 bevat teksten bij de lessen 1 t/m 40. Leesboek 2 richt zich op de lessen 41 t/m 72.
Het leesboek wordt gebruikt in de reguliere lessen (dus niet in de toets les en de herhaling/verdieping lessen).
Het lezen is een gezamenlijke activiteit, waarin de kinderen (nieuwe) leesvaardigheden kunnen toepassen. Daarom oefenen en verweken de kinderen de geleerde kennis eerst in het werkboek en lezen ze daarna, samen met de docent, in het leesboek.
Werkboeken
Werkboek
Voor de leerlingen zijn er twee werkboeken. Werkboek 1 bevat verwerkingsoefeningen bij de lessen 1 t/m 40. Werkboek 2 richt zich op de lessen 41 t/m 72.
Elke les heeft een aantal verwerkingsoefeningen, met uitzondering van de tweede herhaling/verdieping les in ieder blok.
In de werkboeken wordt, zeker in de beginfase, aandacht geschonken aan de structuur en ordening van de letters en klanken. Hierbij is de kleur, vorm en ordening van de Huisstenen leidraad. De kinderen maken de opdrachten zoveel mogelijk zelfstandig na de klassikale instructie en oefeningen.
Handleiding
Handleiding voor de leerkracht
Voor de leerkracht is er de handleiding waarin alle lessen duidelijk zijn beschreven. Na de algemene verantwoording en informatie van de methode, volgen de inleidende lessen die de basis vormen voor het leren lezen. Centraal hierin staat het inzicht in de structuur, opbouw en ordening van de Nederlandse taal en het onderscheid tussen letters en klanken.
De 72 leeslessen staan per spread beschreven in drie overzichtelijke kolommen:
1. De les doelen, de reeds geleerde letters/klanken en aandachtspunten voor die les.
2. De les beschrijving in duidelijke stappen.
3. De benodigde materialen, werkvorm Leesbevordering en Stapje vooraf (als opstap naar de volgende les).
Remediërende werkvormen bij leesdoelen
Remediërende werkvormen bij leesdoelen (Steuntjes)
Een naslagwerk (A4 formaat) voor leerkrachten boordevol remediërende werkvormen bij de leesdoelen. Handig, zinvol en vooral praktisch. Zo kunt u per kind de benodigde oefeningen en/of werkvormen vinden om een bepaald leesdoel extra te oefenen. Deze zijn gerubriceerd per leesdoel en dus makkelijk en snel op te zoeken.
De remediërende werkvormen zijn onderverdeeld in:
– Fonologische vaardigheden
– Woorden lezen
– Zinnen en tekst lezen
– Tekst voordragen
Kopieerbladen
Kopieerbladen
Bij de methode LetterKlankStad zijn verschillende digitale lees-, werk- en toetsbladen beschikbaar. Deze zijn, met de inlogcode die voorin de handleiding staat, gratis en onbeperkt te downloaden. Zo zijn er bij elke les extra leesteksten voor leerlingen die extra oefening nodig hebben en/of juist al meer aankunnen.
Ook zijn er o.a. werkbladen van alle 52 letters en klanken. Hier wordt in de lessen naar verwezen. Tevens zijn er oefenbladen van alle mogelijke woordstructuren (mk, km, mkm, mmkm, mkmm etc.) met de juiste vorm en kleur. Ook is er de plattegrond van LetterKlankStad zelf, zowel ingevuld als blanco.
Klassenposter LetterKlankStad
Klassenposter LetterKlankStad
Centraal in de methode staat de plattegrond van LetterKlankStad. Hierop staan alle 52 letters en klanken gerubriceerd naar functie en samenhang. Elke straat in LetterKlankStad heeft zijn eigen `bewoners`.
Zo wonen de 5 klinkers in de Korte Straat, waar de huizen groen en vierkant zijn. In de methode wordt expliciet niet gesproken van `de korte klanken`, maar van: `de klinkers uit de Korte Straat`. Dit geeft taalzwakke leerlingen houvast. Want voor kinderen met een zwak fonemisch bewustzijn en weinig taalgevoel is de term `korte klank` niet duidelijk. Want wat is kort en wat is lang? Als je de [ah] langer aanhoudt, is deze toch ook lang?
Door de begrippen `korte-lange klank` visueel te maken, ontstaat het beeld. Dat geeft grip op taal!
LetterKlankStad Digitaal
LetterKlankStad Digitaal
LetterKLankStad heeft een eigen digitaal platform. Indien u een jaarlicentie aanschaft tegen de eenmalige prijs van € 89,- heeft u van 1 september tot 31 augustus van het volgend jaar toegang tot het LetterKlankStad domein waar alle werkbladen en (werk)boeken staan, plus extra leesteksten en ander digitaal lesmateriaal voor digibord, laptop en tablets. Tevens is de unieke digibordverwerking WOORDBOUW beschikbaar rondom woordstructuren en decoderen. Een licentie moet elk jaar verlengd worden. Voor het aanvragen van een digitale jaarlicentie LetterKlankStad mailt u naar: info@letterklankstad.nl
LetterKlankStad Woordbouw
LetterKlankStad Staptegels
Ook bij de 18 Staptegels van LetterKlankStad komen de bekende huisvormen en kleuren van de klinkers en klanken terug
Met deze onverwoestbare tegels (geleverd in een stevig opbergbak) `springen` kinderen woorden en zinnen volgens de beschreven multi-sensorische werkvormen binnen de methode.
Door te bewegen, te kijken, te luisteren, te voelen en te ervaren ontstaat zicht op analyse en volgorde.
Het gaat om de letters: a e i o u y en de klanken: aa ee oo uu ei ie oe eu au ou ij ui.
LetterKlankStad extra leesboekjes
Om leerlingen met plezier extra te laten oefenen in het lezen, zijn er nu de leesboeken van LetterKlankStad. Elk leesboek correspondeert met de geleerde letters en klanken van een lesblok die achterop de boeken vermeld staan. Leerlingen kunnen zelfstandig genieten van de grappige, herkenbare verhalen. Maar er kan ook klassikaal of in groepjes (tutor) gelezen worden.